Namnet Lilla Tavelsjö kommer från en kompis lille son på tre år som var på besök och hade fått berättat att huset en gång kom från byn Tavelsjö, där också pojken bor. Han behövde låna vårt utedass och tyckte att "det var ett fint rum" och kallade det för just Lilla Tavelsjö. Namnet tyckte jag var passande eftersom det faktiskt är en liten del av Tavelsjö som numera finns ett par mil söder om Umeå.

torsdag 2 januari 2014

Summering 2013



Gott nytt år!
2014






Fort går ett år, mycket har hänt under 2013. I Lilla Tavelsjö har en hel del stora saker hänt under året, här kommer en summering och tillbakablick på vad som skett.




 Året började med att vi färdigställde pannrummet med elcentral så vi kunde koppla igång bergvärmen. Vilken skillnad det blev när vi kunde köra igång golvvärmen. Det blev betydligt varmare i hela huset än att bara köra en liten byggfläkt.

Vedspisen blev också klar i samma veva så det var skönt att kunna elda och få ytterligare lite varmare när man är där och arbetar, eftersom vi inte kör full värme än.

Kommer mer om spisen sen.







Innertaken, som grundmålats, satte vi upp i Januari.

Vi visste precis vad vi ville ha för slags innertak, problemet var att få tag på det eftersom vi inte hittat det på någon av de brädgårdar runt ikring.
 Av en slump, när vi åkte och skulle köpa en spegeldörr på blocket, så har säljarna till dörren ett snickeri i byn där dom bor. Snickeriet var inte öppet men vi frågade om vi kunde få gå in och se vad dom hade för foder och golvsocklar. Mannen släppte in oss och vi gick runt och kollade vad dom hade, och där såg vi innertaket vi letat efter. Gissa om vi blev glada.

Så nu sitter taket uppe och det färdigmålades med matt linoljefärg från Gysinge.


(Bilden nedan är taket endast grundmålat)








Sponten till hallen uppe målades klart.

Det blir några brädor som skulle målas, eftersom det går 16 st brädor per meter och det är ju några meter. Men det är klart värt det. För oss finns inget finare i en hall och det är likadan spont som var i huset från början också.



Det här en del av brädorna.







Nästa stora sak som vi fick anlägga, var avloppssystemet. Kändes skönt att få det på plats även om vi inte har installerat någon WC än i huset men nu är den där.







Det var ett högt tempo som gällde när vi skulle ner med tanken i marken eftersom  grundvattennivån är så hög så gropen fylldes snabbt med vatten och kanterna rasade in.



Vi bistod med handkraft där inte grävaren kunde göra jobbet.






Sponten spikades klart i hallen uppe.








På nedervåningen var gjutningen av betongplattan för ojämn så vi fick lov att flytspackla golven i köket och i kammaren. Det var ingen lätt match kan jag lova. Ett tips, om det är ett stort rum som ska spacklas,
1. Var fler än två stycken 
2. Eller så dela av rummet i fler sektioner och ta dom i olika etapper.

Skönt när det var över.







Renovering av gamla spegeldörrar som vi letat upp på olika håll.

Det är en hel del jobb att försöka få bort all gammal färg men skam den som ger sig. Hann bara med hälften av innerdörrarna så jag har det jag gör i sommar också.


  

Ny linoljefärg, som jag blandat i en äggskalston, får komma på dörrarna.
Det blir minst fyra lager med färg eftersom linoljefärgen ska målas så otroligt tunt och vitt täcker inte lika bra som andra kulörer.







Dessa balkongkonsoler har vi flyttat runt i två års tid, så nu var det hög tid att få upp dom på väggen.

Förlagan till de här konsolerna såg vi på ett vackert 20- 30-tals hus inne i Umeå. Vi mätte och ritade upp konsolerna på ett papper och lät en snickare/träsnidare tillverka ett par nya åt oss.
Vi är så nöjda med jobbet han gjort och det är kul med något som är lite utöver det vanliga, med dagens mått mätt.

Dessa är så klart också målade i linoljefärg, från Ottossons linoljefärg, i kulören ljusgrå, samma som våra knutar och fönsterfoder utvändigt.





 På plats men det dröjer innan vi hinner göra resten av balkongen klar. 

Det är ju ett långtidsprojekt det här.






Vi blev även intervjuade av en lokaltidning, Folkbladet, till deras lördagsbilaga här i november. Det är kul om de tycker att det verkar värt och intressant att skriva om vårt projekt.
En rolig upplevelse och ett roligt dokument att spara och se tillbaka på när åren gått.




Det här var ett urplock vad som skett i år, det har även hänt många andra saker som gipsning, fönstersmygar, målning, ja skafferiet också, fått igång ventilationen mm. Ja listan kan bli lång så jag nöjer mig så här.

Sen har jag ju skapat den här bloggen så resten vet ni ju vad som skett i Lilla Tavelsjö.

Jag får hoppas på ett bra 2014 och att vi får fira nästa nyår i Lilla Tavelsjö men jag har haft fel förr.
ALLT tar längre tid än man tror.
TRO MIG


Ha en bra nyårsdag/kväll allesammans!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar