Namnet Lilla Tavelsjö kommer från en kompis lille son på tre år som var på besök och hade fått berättat att huset en gång kom från byn Tavelsjö, där också pojken bor. Han behövde låna vårt utedass och tyckte att "det var ett fint rum" och kallade det för just Lilla Tavelsjö. Namnet tyckte jag var passande eftersom det faktiskt är en liten del av Tavelsjö som numera finns ett par mil söder om Umeå.

måndag 20 januari 2014

Skorsten och mur
Här är muren som finns i köket, det är det gamla teglet som vi återanvänt som synlig mur. 

Den är bara en fuskmur. När vi byggde upp huset valde vi att mura upp en modern skorsten i block istället för att mura upp en skorsten i tegel som är väldigt dyrt och inte lika brandsäker som en modern skorsten. Vi köpte en modulskorsten som är väldigt säker om det skulle uppstå sotbrand.


Modulerna var  enkla och smidiga att mura upp bara man är noggrann att se så den blir rak.

Det tog oss en helg att mura upp skorstenen, invändigt upp till tak.

Oftast så brukar man plåta in skorstenen ovanför taket men vi ville ha en murad skorsten som följer i stil med huset. 
Vi lät en murare mura en skorsten i gammal stil.I köket ville vi ha en synlig mur bakom spisen men en modulskorsten är ju inte så snygg precis, så samma murare fick mura upp en fuskmur med det gamla teglet från huset som vi sparat. 

Vi beställde två ljushållare av Agnäs nya smedja, Sebastian Reichlin, som murades in.
De pryder muren så fint.

En liten rolig grej var att när vi beställde dessa ljusstakar förra julmarknaden i Olofsfors, sa Sebastian när vi hämtade stakarna att det kanske skulle vara något för honom att börja tillverka och sälja. 
Vi tyckte det var en bra ide och på årets julmarknad på Gammlia i Umeå stod han och sålde likadana ljusstakar, någon liten ändring hade han dock gjort. Det var roligt att se.2 kommentarer:

 1. Hej! Såg att ni har murat upp en ny murstock/skorsten i modul, och har lite planer på att göra likadant. Men undrar var priset ungefär hamnar på? Och hur mycket kan man göra själv?

  Vänliga Hälsningar
  Linnea

  SvaraRadera
 2. Hej Linnéa

  Vi betalade drygt 200:-/block, mässpris. Totalkostnaden blev ca 8000:- på en skorsten på 8 meter hög. Den var lätt att mura upp själva och jag kan verkligen rekommendera denna modulskorsten. Det finns många olika modeller och den vi använt heter Safeblock E.

  Lycka till

  SvaraRadera