Namnet Lilla Tavelsjö kommer från en kompis lille son på tre år som var på besök och hade fått berättat att huset en gång kom från byn Tavelsjö, där också pojken bor. Han behövde låna vårt utedass och tyckte att "det var ett fint rum" och kallade det för just Lilla Tavelsjö. Namnet tyckte jag var passande eftersom det faktiskt är en liten del av Tavelsjö som numera finns ett par mil söder om Umeå.

tisdag 18 mars 2014

Ta bort gammal färgHär ska ni få ett tips för att få bort färg på t ex metallföremål.

Det som behövs är linoljesåpa, kan fungera med annan såpa också men har inte provat det själv, en behållare att lägga föremålet/föremålen i.Häll sedan såpa så föremålet/föremålen täcks helt. Låt det stå ett dygn, ta sedan upp föremålet/föremålen och torka av med en trasa eller papper.

Här nedan ser man att färgen lösts upp på nyckeln som legat ett dygn.


Nu är nyckeln avtorkad och ren från färg.


Om det är tjockt lager med färg kan det behövas upprepa proceduren eller att det får ligga längre i såpan.

Om det är ett stort föremål eller något du inte vill dränka helt i såpa, t ex en låskista, kan man använda tjock såpa på burk. Pensla eller smeta på såpan där du vill ta bort 
färg, täck sedan föremålet med plastfolie eller en plastpåse. Samma här låt stå ett dygn och torka av, kan behöva upprepas.

Såpa i gelform

Jag har haft stor nytta av detta när jag tog bort färgen på låskistorna till spegeldörrarna som renoverats upp. Önskar bara att man visste detta när vi skulle renovera våra fönster, hade varit bra till alla gångjärn, fönsterhaspar mm.

Bilden nedan visar låskistan (den till vänster) som jag tagit bort färgen på, tidigare hade den lika mycket färg på som kammarlåset till höger.
Den här metoden fungerar på de flesta målarfärger men kan hända att det inte fungerar på vissa men det är bara att testa sig fram.

Lycka till


Kram R


1 kommentar:

  1. Tack för tipset, det ska jag prova. Bor själv i en sekelskifteslägenhet. Tidigare ägare har målat över alla metalldetaljer på de vackra spegeldörrarna i lägenheten.

    SvaraRadera