Namnet Lilla Tavelsjö kommer från en kompis lille son på tre år som var på besök och hade fått berättat att huset en gång kom från byn Tavelsjö, där också pojken bor. Han behövde låna vårt utedass och tyckte att "det var ett fint rum" och kallade det för just Lilla Tavelsjö. Namnet tyckte jag var passande eftersom det faktiskt är en liten del av Tavelsjö som numera finns ett par mil söder om Umeå.

torsdag 23 januari 2014

Fönster



En anledning till varför vi valde att köpa huset var fönstren på huset.Man brukar säga att fönstren är husets ögon.



Den här typen av fönster har alltid tillhört en av mina absoluta favoriter och var vanliga mellan 1900-1930 och kallas nationalromantik.





 På äldre fönster har man ytter- och innerbågar, innerbågarna sätter man in på hösten för att isolera mot kylan. De skruvar man fast med speciella fönsterskruvar och tätar kanterna med fönsterremsor. På sommaren tar man ut innerbågarna igen så det blir svalare inomhus.



           

         



Fönstren såg bedrövliga ut eftersom huset stått obebott och inte har målats sedan 50-talet (har tyvärr inga bilder) . Däremot hade de som vi köpte huset av satt in nya glasrutor på en del tidigare trasiga fönster.

Renovering av fönster:

Eftersom vi inte kunde ta oss ut till huset på vintern när vi börjat riva så hade vi vintersyssla med att påbörja renoveringen av fönstren.

Vi började med att ta ut och märka upp de hela glasrutorna, tyvärr gick en del av det gamla
fönsterrutorna sönder eftersom de var satt fast med silikon, hade troligt vis inte hänt om man använt vanligt, hederligt fönsterkitt.

Vissa av fönsterdelarna på bågarna var murkna men med tanke på underhållsbristerna var träet i väldigt bra skick. Man ser vilket bra virke de valde ut förr till att göra fönsterbågar som skulle tåla väder och vind. De murkna delarna plockade vi bort och beställde nya av en snickare som tillverkade exakt likadana. De tänkte väldigt smart förr då de gjorde fönster, fönstren är varken limmade, spikade eller skruvade ihop utan man pluggade ihop delarna med träpluggar. På det sättet är det lätt att bara behöva ta loss den del som är dålig och tillverka en ny del istället för att tillverka ett helt nytt fönster, som är både dyrt och resurskrävande.

Träpluggar i fönsterbåge

Sedan skrapade vi bort resterande färg som var kvar, oljade in dem med olja och terpentin ( hälften av varje). Vi bytte ut de gamla fönsterhörnjärnen och gångjärn mot nya eftersom de gammal var för rostiga. Efter det satte vi tillbaka fönsterrutorna, till innerbågarna satte vi in nya energiglas som har ett bättre energivärde. Rutorna stiftade och kittade vi fast. 

Nu var det målningen kvar och de målades med linoljefärg i kulören zinkvitt.

Allt detta tog oss ca en och en halv vinter på helger. För oss var det helt klart värt det. För det är
något speciellt med dessa gamla fönster, propotionerna, de vågiga glasrutorna och känslan. Det går fort att totalt förstöra stilen på ett hus om man byter till "fel" sorts fönster. Tyvärr ser man det allt för ofta på hus där man renoverat under framförallt 50- och 60-talet men sker fortfarande. Då försvinner en del av husets själ.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar