Namnet Lilla Tavelsjö kommer från en kompis lille son på tre år som var på besök och hade fått berättat att huset en gång kom från byn Tavelsjö, där också pojken bor. Han behövde låna vårt utedass och tyckte att "det var ett fint rum" och kallade det för just Lilla Tavelsjö. Namnet tyckte jag var passande eftersom det faktiskt är en liten del av Tavelsjö som numera finns ett par mil söder om Umeå.

tisdag 3 mars 2015

Valnötsbröd i järngryta

Idag lagade jag broccolisoppa med hembakt valnötsbröd. Brödet var riktigt gott och dessutom enkelt att baka. Så jag ville dela med mig av detta recept.


Valnötsbröd i järngryta

25g jäst
3 dl fingervarmt vatten
3 dl fingervarm mjölk
2 tsk salt
1 msk ljus sirap eller brödsirap
14 dl vetemjöl special
1 dl valnötter (kan uteslutas)

Blanda jästen med vattnet och mjölken till den lösts upp. Blanda ner salt, sirap, mjölet och valnötterna. Arbeta samman degen i ca 5 min i hushållsassistent eller 10 min för hand. Lägg över en bakduk och låt jäsa i 1 timme.Stjälp upp degen på ett mjölat bord och knåda degen lätt låt därefter degen jäsa ytterligare i 25 minuter under bakduk. Sätt under tiden ugnen på 250 grader och ställ in järngrytan med lock ( på 3 liter ) längst ner i ugnen.När degen jäst klart tar du ut grytan och strör lite mjöl i botten och lägger därefter degen i grytan. Grädda i ca 20-25 min med lock. Ta av locket och sänk temeraturen till 225 grader och grädda ytterligare 15-20 minuter.Hoppas det ska smaka.


Kram Renée
2 kommentarer:

 1. Ser gött ut (som vi säger här i Värmland...)! Äntligen har jag fått tummen ur och lagt in en länk till din fina sida. Ojoj vilket skafferi. Nog det snyggaste skafferigolv jag sett!!!
  MVH från Värmländska Mitt Egnahem

  SvaraRadera
 2. Så glad jag blir att du vill följa mig. Har tyvärr varit dålig på att uppdatera bloggen. Så roligt att du gillar vårt skafferigolv. Vi blev själva väldigt nöjd med golvet.

  Mvh
  Renée

  SvaraRadera