Namnet Lilla Tavelsjö kommer från en kompis lille son på tre år som var på besök och hade fått berättat att huset en gång kom från byn Tavelsjö, där också pojken bor. Han behövde låna vårt utedass och tyckte att "det var ett fint rum" och kallade det för just Lilla Tavelsjö. Namnet tyckte jag var passande eftersom det faktiskt är en liten del av Tavelsjö som numera finns ett par mil söder om Umeå.

måndag 30 december 2013

Dags för kammaren


Känns tråkigt att täcka hela köksgolvet nu när det är klart men måste göras så det inte blir förstört.


Börjar bli trött på att flytta runt alla grejer så fort ett nytt projekt och nytt rum ska fixas. Nu har vi tömt kammaren så köksstommarna är flyttat in i köket men inte på rätt plats.


Nu är det det golvläggning i kammaren som gäller i veckan. Är taggad för när det är klart är det dags att montera köket.

Ha en skön söndagkväll!


lördag 28 december 2013

Golvet klart i köket



God fortsättning till er alla!

Nu är Julen avklarad för i år, nu får man längta ett år till nästa och förhoppningsvis får vi julpynta i huset då.

Vi har inte legat på latsidan här efter jul, vi är nu klara med golvet i köket. Det känns så skönt. Vi visste att det skulle vara besvärligare att lägga ett massivt golv jämfört med klickgolv, som de flesta använder idag, men att det skulle ta så här lång tid trodde jag inte. Nu har vi i och för sig inte ett vanligt fyrkantigt golv, utan en spis som skulle ramas in och golvet fräsas ut för att lägga omlott mot "spisramen". 



Där vi skruvat fast ramen har vi förborrat och sedan pluggat igen hålen med träplugg. Det blev en fin detalj i ramen som inte alls stör.

Nu ska golvet täckas för nu ska köksstommarna bäras ut från kammaren så vi får lägga in golvet där också. I kammaren är det lindrigare utan större krångel, får man hoppas.

( Bild nedan )
Så här såg det ut när vi började med golvläggningen. 
Vi införskaffade några "golvspännare" om det skulle behövas och dom har vi inte klarat oss utan en enda planka. När det gäller massivt golv så är dom sällan eller aldrig raka, det är ett levande material. När man slagit ihop golvplankorna är det bara att spänna av bara den så man fixerar plankan, sen ska plankan borras och skruvas fast i betongplattan.

Ja man kan ju inte säga " fort var det gjort" men gjort är det i alla fall.






tisdag 24 december 2013

God Jul



Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken

Viktor Rydberg



Har avnjutit den traditionella julgröten med nygriljerad skinka på vörtbröd och den hemgjorda senapen.


Alla paket inslagna. 
Iväg och fira julaftonen med nära och kära.

Jag önskar er alla en riktigt God Jul!

lördag 21 december 2013

Julstämning i Lilla Tavelsjö

Idag åkte vi ut till huset för att fortsätta med att lägga golvet i köket. Vi har inte varit och jobbat på huset under hela december månad, har haft mycket annat som varit viktigare. Det har känts väldigt konstigt, så nu var det härligt att äntligen få göra lite nytta igen. Golvläggningen i köket börjar närma sig sitt slut. Bilder kommer sen när det är helt klart.

Först ordnade vi lite julstämning, det är så mycket trevligare då.


 Tidigare hade vi ordnat en gran som vi hade satt i en hink med tegel och vatten, i förhoppningen att granen skulle frysa fast. Nu har däremot hela december  mest varit plusgrader så granen har bara blåst omkull och granen ville jag ha vid ingången så nu måste granen fast. Jag fick syn på ett loppisfynd från i somras , ett gammalt redskapshjul, som inte var bestämt vad den ska användas till, nu hittade jag ett syfte med hjulet. Den skulle naturligtvis vara julgransfot och vilken fin fot det blev och granen står stadigt i navet.


  
En adventsstjärna får pryda fönstret uppe i "vardagsrummet" . Nu har julen kommit till Lilla Tavelsjö också men i liten skala.



tisdag 17 december 2013

Kök del 2, skafferiet



Att ha ett skafferi som man går in i har alltid varit en dröm och nu kommer vi att få det.
Den ursprungliga dörren, som även den var en spegeldörr, var väldigt låg så vi har lyckats leta upp en ny dörr som är högre. Nu riskerar inte de som är längre än 170cm att slå i huvudet.


Utsidan på dörren ville jag måla om i samma färg som de övriga innerdörrarna kommer att vara. Insidan däremot ville jag ha i original. Nu var dörren redan ommålad någon gång i tiden men jag såg att den färgen var ganska lätt att skrapa bort. Så jag skrapade fram originalfärgen som var en en härlig linoljefärg, vad jag tror i alla fall, i en grågrön nyans.

Nu kan det se ut som att jag målat utsidan i samma vita färg som den färg som dörren var ommålad med, men det som inte syns på bilderna är att den tidigare färgen var en högblank färg som jag inte är så förtjust i. Nu har istället dörren fått en sidenmatt linoljefärg i äggskalsnyans. 






På golvet i skafferiet har vi valt att måla ett klassiskt rutigt golv. Så jag fick börja med att tejpa upp de rutor som ska målas (efter en del uträknande).



Så här blev det färdiga golvet, som jag är väldigt nöjd med.

Linoljefärgerna jag har använt är: Gysinges grön umbra brutet med vitt och den lila färgen är Ottossons linoljefärg Caput mortuum även den bruten med vitt.






Sen ska väggarna få ett antal hyllor klädda med hyllpapper och hyllremsor i hyllornas framkant, precis som ett gammaldags skafferi ska se ut.

 

måndag 16 december 2013

Stark grovkornig senap


Den här senapen är trevlig att ge bort i julklapp eller som en gåbort present

Här är receptet på senapen jag gjorde i helgen om någon vill prova på att göra den. Jag brukar höfta rätt mycket i smaksättningen så här i receptet står en ungefärlig uppskattning på hur mycket socker, honung och salt jag använt.

1 dl gula senapsfrön
1 dl bruna senapsfrön
2 msk ättikssprit
3 dl vatten
1/2-1 dl socker
Flytande honung
Salt

Häll alla ingredienser utom honung och salt i en mindre kastrull. Mixa allt samman med en stavmixer till du får en grovkornighet som du vill ha. Koka sedan upp senapen på medelhög värme och låt den puttra i ca 10 min, rör om med jämna mellanrum. Smaka av med honung, salt och eventuellt mer socker.

Jag smaksatte min senap med lite whisky men det går att utesluta.
Häll upp i väl rengjorda burkar, som gärna stått i ugnen i minst 10 min på 100 grader så dödas ev. bakterier.

Låt senapen stå och mogna i kylskåp i en vecka innan den är klar att användas.

Skriv gärna en kommentar om ni testat göra senapen eller om ni har andra spännande smaksättningar.




Julbestyr



I helgen har det firats lucia och granen klätts. Har även hunnit med en tripp till byggnadsvårdsbutiken i Olofsfors, ätit julbord på Levar hotell i mysig gammaldags miljö. 


Helgen avslutades med att koka den årliga julsenapen, i år med en touch av whisky. Nu får den stå och gotta till sig fram till jul.

lördag 14 december 2013

Husesyn 2013

Här kommer lite bilder på hur resterande av huset ser ut just nu (ursäkta bildkvaliten).

Plattsättaren har just kaklat klart för ett par veckor sen så nu är det vårt kvar att göra. På väggarna ska det upp pärlspont i form av panelskivor i mdf. Planen var att naturligtvis sätta upp riktig spont men avloppsröret kom upp närmare väggen än planerat så det fick bli en kompromiss.



Hall på övervåning (bilder nedan)




Vardagsrum övervåning (bilder nedan)

Till höger om fönstret ska det byggas till en vägg. Där kommer det att bli ett sovrum och en liten toalett 


Just nu fungerar v-rummet som fika- och lunchrum



Sovrum....ska bli.       Nu, förråd.......


.......målarverkstad. Här blandas alla "recept" på de olika linoljefärgerna.




tisdag 10 december 2013

Kök 2013 del 1

Så här ser köket ut just nu. Håller på att lägga in ett massivt furugolv så vi snart ska få montera upp köksstommarna som står intravat i kammaren innanför köket. Köket ska bli ett klassiskt lantkök med ett skafferi man går in i, kökssoffa och en gjutjärnsspis att elda i.


En ny altandörr i samma stil som övriga fönster beställde vi av en snickare. 




Även i köket ska vi behålla timmerväggen synlig. Någon behandling av timret har vi inte bestämt oss för att göra, utan vi vill bo in oss och känna efter vad som ska göras, OM något ska göras överhuvudtaget.



Köket kommer att gå i stil som på bilden. Köket på bilden är ett Kvänum kök och som låg långt utanför vår budget. I stället har vi låtit ett lokalt snickeri tillverka ett liknande kök, men vi har en bit kvar innan det kommer likna det som bilden ovanför.
Sen har det varit alla val man fått tampats med, vilken tapet, vilket kakel, fläkt, blandare, ja listan är lång. Här är ett urval av våra val:

Tapet från Boråstapeter ur kollektionen Karlslund

Ett fasat kakel som på bilden. Ett likadant kakel rev vi bort från köket som fanns i huset från då det byggdes.


Blandaren Oxford kommer från Badex. Utseendemässigt
hade det varit snyggast med en tvågreppsblandare som man vrider upp men det kändes inte så praktiskt så det blev den här engreppsblandaren i stället.

Mer bilder från skafferiet och vedspisen kommer senare.




måndag 9 december 2013

Hall 2013

Det här är det första man möter, oftast, när man kommer in i ett hus........hallen.
Just nu ser hallen ut så här mitt uppe i byggandet. Väggar och tak är färdigmålade. Framöver ska vi in med en garderob, taklister, golvsocklar och dörrsmygen till ytterdörren ska också göras. Ja och så klart ska innerdörrarna till köket (till vänster) och badrummet (den högra) in också.



Den ursprungliga timmerväggen har vi valt att ha synlig och målat den i samma färg som sponten i hallen. Vi målar allt trä och trädetaljer i traditionell linoljefärg, i hallen nere och uppe är det målat i kulören grön umbra bruten med vitt.


Bilderna nedan är tagna våren/sommaren 2012 innan golvet blev täckt med skyddspapp. Golvet är det ursprungliga som låg i huset i Tavelsjö. Vi har fått lämna in och klyva ner det hos en lokal såg för att få ner tjockleken så det kan läggas på betonggolvet som har golvvärmeslinga ingjutet. Golvet kommer att målas, även den i linoljefärg, i någon form av grått den med men exakt vilken kulör är inte riktigt bestämt.



Trappen är även den originaltrappen som har hyvlats och fräschats till. Den kommer vi att olja in med linolja blandat med lite pigment för att få en något mörkbrun trapp.




För att det ska kännas rätt och tidsenligt är detaljerna viktiga. Här är två fönstervred i krom som vi satt på skrubbdörrarna under trappen. Det var likadana på dörrarna från början men skicket var dåligt så vi har bytt till nytillverkade som vi köpt på Olofsfors byggnadsvårdsbutik utanför Nordmaling.